2016. december 30., péntek

Best of 2016



Blogunk történetében - 2013, 2014 és 2015 után - negyedik alkalommal rendezzük meg évvégi díjátadó gálánkat. Az immáron hagyománnyá váló eseményen ezúttal a megszokott kategóriák mellett új kezdeményezésként, Mansour bin Zayed Al Nahyan sejk felajánlásából egy új díjat is kiosztunk, az év feltörekvő fiatal tehetségének. Gálánk az Új Hidegkuti Nándor Stadionban kerül megrendezésre, köszönhetően a kivetítéshez ideális nagyméretű betonfalnak, amely az aréna kiváló adottságaként a kapu mögött helyezkedik el. A szokásoknak megfelelően idén Böde Dániel, 2015 Közönségdíjasa adja át a díjakat a nyerteseknek, míg konferálni rendhagyó módon két jóbarátot kértünk fel, Juhász Pétert és Rogán Antalt, akik stílszerűen helikopterrel érkeztek a Hungária körútra.

Az év sportolója díj jelöltjei:

Usain Bolt
Jamaica második számú exportcikkét ezúttal sem felejthetjük ki a jelöltek közül, hiszen Rióban a világon elsőként teljesítette a tripla triplát, vagyis zsinórban három olimpián gyűjtötte be mindhárom sprintszám aranyérmét. Bolt a bravúros szereplés után megerősítette, hogy Tokióban már nem tervez elindulni, civil karrierjére és egyéb céljaira fókuszál inkább a jövőben. Az atlétika legnagyobb csillagát veszítette ezzel a nyilatkozattal el, éppen ezért is lenne stílszerű, ha a jamaicai sprinter harmadik, egyben utolsó jelölésekor, idén kapná meg blogunk díját.

Szikra Csaba
A kategória bombameglepetéseként az örökifjú dunavarsányi fenegyerek, a magyar tollaslabda szamurája is bekerült a jelöltek közé, ráadásul 37 évesen! Nem is véletlenül, ugyanis Szikra reneszánszát élte 2016-ban: képviselte Magyarországot Kazanyban az EB-n, átmenetileg ugyan, de az első osztályban tartotta nevelőegyesületét, a Honvéd Zrínyi SE-t, bronzérmet szerzett férfi párosban az Országos Bajnokságon, két pont híján magyar bajnok lett vegyespárosban valamint duplázott a szenior OB-n is. Mindemellett arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy Szikra komoly eredményeit munka mellett, két gyermek gondos édesapjaként érte el!

Cristiano Ronaldo
A portugál klasszis, akárcsak Bolt, harmadik alkalommal szerepel a kategória jelöltjei között. A végső győzelem még neki sem sikerült, de a 2016-os teljesítményével jogosan bízhat abban, hogy idén megtörik a jég. Ronaldo ezért Bajnokok Ligája serleget, Aranylabdát és Európa bajnoki címet tud felmutatni. Hasonlóan előző jelöltünkhöz, ő is édesapa már, ugyanakkor sem Kodolányis diplomával, sem az Artengo szponzorációval nem rendelkezik, így Szikrával szemben esélyei jelentősen csökkenek. Kérdés a többi jelöltet felül tudja-e majd múlni.

Michael Phelps
Gálánk történetében először sikerült az amerikai úszónak bekerülnie a jelöltek közé. Baltimore büszkesége 2016-ban olyan visszatérést produkált az olimpiák történetében, amelyre korábban még nem volt példa. Phelps zsinórban a negyedik olimpiáján szerzett legalább négy aranyérmet, Rióban egészen pontosan 5 első hellyel és 1 ezüstéremmel növelte gyűjteményét, így összességében 23 aranyéremmel, 3 ezüstéremmel és 2 bronzzal vezeti minden idők legeredményesebb olimpikonjainak listáját. Akárcsak Bolt, Rió után ő is bejelentette visszavonulását. Földönkívüli.

Andy Murray
Akármennyire is fájlalja Hosszú Katinka, sajnos idén sem sikerült bekerülnie a legjobb sportoló kategória jelöltjei közé. Onnan ugyanis az a skót teniszező szorította őt ki, aki életében először, 29 évesen átvette a világranglista vezetését a szerb Djokovictól. Murray idén behúzta harmadik Grand Slam trófeáját, diadalmaskodott életében először a világbajnokságon, valamint döntőt játszott Melbourneben és Párizsban is. A skót teniszező tavasszal még több ezer pontos hátrányban volt a szerbbel szemben, az évvégére azonban ellenállhatatlan játékkal beérte őt, és elfoglalta a világelső helyét. Nadal és Djokovic után harmadik férfi teniszezőként reménykedhet díjunk elnyerésében.

Az év sportolója Szikra Csaba - Fotó: Berényi Ibolya

Nagy várakozás előzte meg a győztes nevét rejtő boríték feltépését, így egy ideig senkinek sem tűnt fel, hogy közben valaki meghackelte a kivetítőt, és a jelöltek bemutatása helyett percekig felnőtt tartalom ment a pódium hátterében. A technikai baki orvoslása után Böde Dániel örömmel jelentette be, hogy óriási meglepetésre a díjat idén nem külföldi sportoló, hanem az egyetlen magyar jelölt, Szikra Csaba nyerte meg. Bolt és Ronaldo felháborodottan reklamált ugyan a szervezőknél, de a családja körében ünneplő szamuráj örömét ezzel már nem tudták csökkenteni. Mi sem bizonyítja jobban az év sportolójának szerénységét, minthogy a gálára Rogánékkal szemben nem helikopterrel, csupán egy megviselt BMW-vel érkezett. Tisztelet.

Az év csapata díj jelöltjei:

Portugália labdarúgó válogatottja
Akármennyire is hihetetlen, a luzitánok teljesen megérdemelten szerepelhetnek a kategória jelöltjei között, hiszen megnyerték a franciaországi Európa Bajnokságot. A Fernando Santos vezette csapat igazi taktikusként versenyezte végig a sorozatot, első győzelmüket csupán az elődöntőben aratták, addig döntetlenekkel, tizenegyespárbajjal és hosszabbításban szerzett találattal jutottak el. A fináléban is a ráadásra hagyták a döntést, hogy végül a kreol félisten, Éder találatával lopják el a showt 66 millió ember elől.

Leicester City
Egészen elképesztő esztendőt tudhat a háta mögött az angol kiscsapat. A rókák becenévre hallgató gárda ugyanis megnyerte Európa egyik legrangosabb bajnokságát, a Premier Leaguet, olyan csapatokat megelőzve, mint a Chelsea, az Arsenal vagy a Manchester City. Az olasz agytröszt, Ranieri által dirigált gárda a nyáron meg tudta tartani kulcsembereit, így az őszi szezonban a Bajnokok Ligájában folytathatták kalandjukat. A csoportból első helyen jutottak tovább, az a céljuk, hogy taktikus módon a győzelemmel kvalifikálják magukat a következő kiírásra. Eddig jól csinálják.

Argentína Davis Kupa válogatottja
A dél-amerikai ország nem tartozik a tenisz nagyhatalmai közé, ezért is hatalmas bravúr tőlük, hogy idén megnyerték a legrangosabb férfi csapat megmérettetést a tenisz világában. A történelmi sikerben oroszlánrészt vállalt a sérüléséből visszatérő Juan Martin del Potro, aki többek között Andy Murrayt és Marin Cilicet is legyőzte a trófeáig vezető úton, biztosítva az alapot társainak. Többször is vert helyzetben voltak, mégsem adták fel: a fináléban 1-2-ről álltak fel a horvátok ellen, Del Potro pedig 0-2-ről Cilic ellen. Több magyarázatra azt hiszem, nincs is szükség, miért szerepelnek most itt.

Magyarország labdarúgó válogatottja
Az előző három jelölt sem lett volna favorit egy pár évvel ezelőtti gálán, ám a most következő még náluk is kevésbé. Negyedik jelöltünk ugyanis az a Magyarország, amely pár évvel ezelőtt még nyócegyezett Hollandia ellen. A hatalmas fordulathoz sok tényezőre volt szükség, azonban az eredmények nem szorulnak magyarázatra, a válogatott az EB-n megnyerte a csoportját, ráadásul úgy, hogy háromszor is vezetett a későbbi Európa Bajnok Portugália ellen. A végállomást a nyolcaddöntő jelentette, Belgium ellen, azonban a mutatott játék és az osztrákok elleni győzelem is bizonyította, nem érdemtelenül szerepel idén Magyarország a legjobb csapat díjának jelöltjei között.

Vasas FC
Akik abban bíztak, hogy ebben a kategóriában már nem érhetik meglepetések az olvasókat, azoknak sajnos tévedniük kellett, ugyanis egy igazi underdog férkőzött be a jelöltek közé, az angyalföldi gárda személyében. Az elmúlt években még a másodosztályban sínylődő, tavaly ugyan elsőosztályú, de onnan majdnem kieső, munkásmozgalmi gyökerekkel is rendelkező gárda idén ősszel ugyanis szárnyakat kapott, és a legjobb úton halad afelé, hogy jó sztahanovistához hűen legalább 500%-kal túlteljesítse a normát. A piros-kékek úgy vezetik holtversenyben az NB1-et, hogy még stadionjuk sincs. Ha ezt Kádár János megélte volna…

Az év csapata Magyarország labdarúgó válogatottja - Fotó: sport365.hu
A díj megítélésekor több irányból is komoly nyomás nehezedett az újságírókra, hiszen Cristiano Ronaldo díj nélkül hagyása komoly számú olvasó elvesztésével fenyegetett, a Vasas díjazását az internacionalista kötelesség követelte a szerkesztőségtől, míg a Leicester sikere érdekében az olasz maffia mozgósította kapcsolatait. A győztes azonban a magyar válogatott lett, hiszen a legnagyobb ellenszenvvel még mindig akkor kellett volna számolnia a blognak, ha nem őket szavazzuk meg elsőnek. A díjat eredetileg Király Gábornak terveztük odaadni, mint visszavonult legendának, azonban Böde Dániel felülírta az elképzeléseinket, amikor a gála közepén egyszerűen hazasétált a trófeával, mondván ő is a válogatott tagja… Nem mertünk ellenkezni.

Az év edzője díj jelöltjei:

Ivan Lendl

Elképesztő szakértelemről tesz tanúbizonyságot az az ember, aki 3 év után ugyanannak a versenyzőnek az edzőjeként tér vissza a jelöltek közé, aki őt korábban elbocsátotta. Márpedig az ex-csehszlovák tréner idén visszatért Andy Murray csapatába, és wimbledoni trófeáig, valamint világelsőségig vezette a brit játékost. Nem is rossz, fél év alatt.

Zinedine Zidane
A kopasz francia edző Messiásként mutatkozott be élete első felnőtt csapatánál, a Real Madridnál. A szakembert januárban nevezték ki a fővárosi gárda élére, hogy aztán egyből Bajnokok Ligája győzelemig vezesse a királyiakat. A dominancia ősszel is folytatódott, a guardiolai szinteket ostromló Zidane vezetésével a gárda éppen történelmi veretlenségi sorozatban van. Azt is elmondhatja magáról a francia, hogy több trófeát szerzett eddig (3), mint ahány vereséget összesen elszenvedett csapatával (2). Több mint meggyőző.

Fernando Santos
A portugál mester 2016-ban elérte, ami minden edző álma: nagy világversenyt nyert hazája válogatottjával. A kontinenstornán taktikus játékkal és megfontolt húzásokkal sokkolta sorban ellenfeleit Portugália, hogy aztán a fináléban is borítsák a papírformát a franciák legyőzésével. Santos nagysága abban is megmutatkozott, amikor a döntő utolsó perceire szerényen még a technikai zónát is átengedte a sérült Ronaldónak, edzői ambícióinak kiélésére. Tapasztalat, taktikai érzék, higgadtság. Ez volt Santos Franciaországban.

Shane Tusup
Az egyedüli ember következik, aki eddig mind a négy gálánkon szerepelt a jelöltek között. Hosszú Katinka férje, menedzsere, lelki társa, szóvivője és egyben edzője, az amerikai ex-hátúszó, Shane Tusup. A tengerentúli tréner eredményeit felesleges is lenne vitatni, háromszoros olimpiai bajnokká tette Hosszút, miközben az évközi szokásos aranyeső sem maradt el. Tusup a közéletben is aktív szerepet töltött be, sokan az ő nevét sejtik a Gyárfás Tamás és szövetség elleni támadások hátterében. A mai helyzet alapján elmondhatjuk, akárcsak a medence mellett, itt is elérte a célját.

Nagy-Szabó Levente
Természetesen szokásunkhoz híven ezúttal is robbantottuk a fogadóirodákat, amikor utolsó jelöltünket mutattuk be a nagyközönség számára. Megnevezett személyünk ugyanis nem is hagyományos edző, hiszen aktív sportolói pályafutása még javában tart. Ráadásul portfóliójában inkább foglal el meghatározó helyet a versenyzés, mint a trénerkedés. Mindezek ellenére mégis Nagy-Szabót jelöltük, hiszen a másodosztályból az első vonalba vezette egyesületét, a Fehérvári Badminton SE-t, majd az ősszel bravúros módon a favorit Debrecent is legyőzte gárdája, a közben kieső, de mégis ismét feljutó Fővárosi Vízművek mellett. Nagy-Szabó tevékenysége, mint játékos-edző olyan klasszisok munkásságára emlékeztethet minket, mint Roberto Carlos vagy Lleyton Hewitt.

Az év edzője Shane Tusup - Fotó: ujszo.com

Böde Dániel távozását követően díjátadó nélkül maradtunk, így házigazdáink közül kellett választanunk valakit a boríték felbontásának feladatára. Juhász Péterre esett a választásunk, azonban Rogán miniszter úr nem vélte politikailag eléggé érvényesnek döntésünket, így átvette a borítékot. Kisebb balszerencsétlenségére, ugyanis a papír az amerikai Shane Tusup nevét rejtette, aki örömében „Justice for the Iron Lady” feliratú pólójában egyből érdeklődött is nála az úszószövetség kormányzati támogatásainak kérdéskörében. [MODERÁLVA]

Pelikán elvtárs különdíjának: a Magyar Citrom-díj jelöltjei:

Antoine Griezmann
Az ifjú francia támadó élete legsikeresebb esztendejét tudhatja a háta mögött, ugyanakkor mégis jelöljük a kategóriában, hiszen majdnem összehozta Ballack 2002-es szezonját, miután a Bajnokok Ligájában és az Európa Bajnokságon is vereséget szenvedett csapatával a fináléban. A spanyol bajnokságban, valamint az Aranylabda-szavazáson a harmadik helyen végzett, így a bronzérmekből sem volt hiánya idén. Mi biztatásképpen jelöljük most a Magyar Citrom-díjra, hátha legalább egy trófeát begyűjt ebben az évben…

Golden State Warriors
Kevesen gondolták volna, hogy a tavalyi esztendő NBA-bajnoka idén ebben a kategóriában fog szerepelni a jelöltek között. Pedig így történt, miután Curryék gond nélkül, minden idők legjobb alapszakasz teljesítményével a hátuk mögött bemasíroztak a 2016-os nagydöntőbe, majd 3-1-es vezetésre tettek szert, és végül mégis elbukták a finálét 4-3-ra a Cleveland ellen. Hiába volt történelmi idényük, végül mégis vesztesként távoztak Steve Kerrék. Nálunk ez a szezon most Arany Citrom-jelölést ért.

Simone Zaza
Itália csatárüdvöskéjét a szövetségi kapitány kifejezetten a büntetőpárbajra hozta be a Németország elleni EB negyeddöntőben. A kopasz játékos várakozásainak megfelelő nyomot hagyott a sporttörténelemben, miután második olasz rúgóként speciális – nyomokban cseh népies jelleget viselő – tánccal vezette fel büntetőjét, majd ahogyan a nagykönyvben meg van írva, az égbe lőtte a labdát. Azért is tökéletes Pelikán elvtárs díja, mert olyan sportolókat is megjutalmazhatunk, akik újító, művészi tevékenységük miatt sokszor kikerülnek a hagyományos díjátadók jelöltjei közül. Zaza pont ilyen típus.

Magyar Úszó Szövetség

Ugyan az olimpián úszóink (=Hosszú Katinka) a magyar csapat egyik legeredményesebb részeként szerepeltek, a szövetség mégis képes volt olyan évet produkálni, hogy Arany Citrom-jelölésig juttassák el magukat. A Gyárfás Tamás által vezetett testület olyan ikonikus emlékeket hagyott idén az utókorra, mint a Kiss László-ügy, Hargitay szövetségi kapitány összetűzése a versenyzőkkel, Willy, a szexuális segédeszközként is funkcionáló kabalaállat, vagy az elnökkérdés, lemondással, Szöllősi-hadüzenettel és Tusup-fronttal együtt. Jövőre vizes VB-t rendezünk, szóval valamilyen szinten érthető, ha a szövetség fel akarja kelteni a nemzetközi közvélemény figyelmét… Eddig sikerrel teszik.

Nick Kyrgios
Az ifjú ausztrál titán igazi színfolt a nemzetközi férfi tenisz palettáján, hiszen botrányaival, kifakadásaival menetrendszerűen szolgáltat témát az újságírók számára. Idén sem volt ez másképp, ezúttal a sanghaji mesterversenyen nyújtott alakításáért jelöljük Arany Citrom-díjra, miután komédiába illő szervájával, közönségnek szóló kiszólásaival, illetve Zverev irodalmi stílusú számonkérésével bizonyította, komoly esélyesként száll harcba Pelikán elvtárs különdíjáért.

Magyar Citrom díjas a Magyar Úszó Szövetség - Fotó: index.hu

A várakozásoknak megfelelően a Magyar Úszó Szövetséget hazai pályán nem lehetett megverni, toronymagas szavazatszámmal hódították el a Magyar Citrom-díjat. Sajnos egy képviselőjük sem jött el átvenni az elismerést, így Pelikán elvtárs kénytelen volt postára adni a hatalmas arannyal bevont citromot. Kiválóan fog mutatni jövőre az újonnan épített úszóstadionban, feltéve, ha addig el nem lopja valaki…

Az év feltörekvő tehetsége díj jelöltjei:

Halász Bence
A Vízmű ifjú büszkesége, a higanymozgásáról és állhatatlanságáról ismert Halász idei teljesítménye alapján joggal szerepelhet a kategória jelöltjei között. A Váci úton készülő fiatal tehetség idén akkora neveket kapott el, mint az év edzője kategóriában jelölt Nagy-Szabó Levente vagy a kétezres évek első felének legjobb magyar férfi játékosa, Csiszér Levente. Halász még mindig csak utánpótláskorú, így ha hasonló iramban fejlődik akár a magyar bajnoki címig is eljuthat, ezzel elérheti azt, ami csapattársának, mentorának, Szerecz Mártonnak korábban nem sikerült.

Max Verstappen
Az ifjú holland autóversenyző mindösszesen 17 éves volt, amikor az idén megszerezte élete első Grand Prix trófeáját a Spanyol Nagydíjon. Sikerének értékét tovább növeli, hogy Ricciardo sikere mellett ez volt az egyetlen olyan futam 2016-ban, amelyet nem Mercedes pilóta nyert meg. Az ifjú Red Bull-pilóta édesapja is híres versenyző volt, így nem meglepő a holland ifjú előretörése.

Andre De Grasse
A kanadai sprinter ugyan nem tudott aranyérmet nyerni a riói olimpián, azonban közvetlenül Usain Bolt mögött robogott, ezzel is bizonyítva, hogy nem alaptalanok azok a jóslatok, amelyek szerint ő lehet a poszt-bolti időszak domináns alakja. Ehhez még sokat kell tapasztalnia, de négy esztendeje még van rá. Tokióban már ő lehet a sprintszámok királya.

Lakatos Levente
Következő jelöltünk az ifjú romonyai gépészmérnök hallgató, aki Pécsre van igazolva, de Budapesten edz, így igazi kétlaki életet él. Lakatos neve nem újdonság a magyar tollaslabdában jártas fülek számára, hiszen már több éve versenyez országos szinten a fiatal tehetség. Az idei esztendő mégis áttörés volt számára, csapatát osztályozót érő helyig vezette, miközben egyéni versenyein is egyre erősebb ellenfelekkel mérkőzött meg, friss OB-ezüstérmeseket is megszorítva. Másfél éves budapesti munkája beérni látszik, könnyen előfordulhat, hogy a 2017-es esztendőben már közvetlenül az első vonal sarkában fogjuk találni.

Dominic Thiem
Ugyan életkorában kicsit már kilóg a fiatal tehetség kategóriából, de teljesítménye alapján jogosan szerepel a jelöltek között az osztrák teniszező. Thiem élete legjobb szezonját zárhatta, miután elődöntőt játszott a Roland Garroson és kvalifikálta magát az évvégi világbajnokságra. Az év első részében több kisebb tornát is megnyert, 82 lejátszott mérkőzésével és 7 tornagyőzelmével jelezte, komolyan kell vele számolnunk a jövőben.

Az év feltörekvő tehetsége Lakatos Levente - Fotó: Szerecz Ferenc

A díjat újonnan megalapító Mansour bin Zayed Al Nahyan sejk örömmel tett eleget felkérésünknek, hogy kihirdesse blogunk történetének első díjazottját a feltörekvő tehetség kategóriában. Különösen nagy volt az izgalom a jelöltek között, hiszen az Emirátusok miniszterelnöke a győztes életkorával megegyező számú hordó kőolajat, 1% részesedést a Manchester City focicsapatában és emirátusokbeli honosítást is felajánlott a trófeán kívül a díjazottnak. A boríték végül Lakatos Levente nevét rejtette, aki sajnos tanulmányi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a díjátadón, így Al Nahyan sejk úgy döntött, magánrepülőjével személyesen látogat el Romonyára, hogy átadja a díjakat és tárgyaljon az esetleges honosításról.

Közönségdíj

A győztes: Hajdú B. István - Fotó: rangado.hu

A szavazás végkimenetele egy pillanatig sem volt kérdéses, szervereink hamarabb összeomlottak, mint miután kiderült, hogy a Pázmányé az ország legerősebb jogi kara. Olvasóink egyhangúlag választották meg 2016 Közönségdíjasának az MTVA egyetlen vállalható személyiségét, generációnk Szepesi Györgyét, Hajdú B. Istvánt. Mert ugye ki ne emlékezne: Eldőlt a mérkőzés. Magyarország kettő, Ausztria nulla…

Gálánk ezzel az örökérvényű idézettel be is fejeződött, találkozunk napra pontosan egy esztendő múlva, ugyanitt. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az MTK ultráinak, amiért rendbontásukkal és hangos megnyilvánulásaikkal nem zavarták meg eseményünket.

A blog szerkesztőségének nevében köszönöm szépen az egész éves figyelmet, mindenkinek sportsikerekben gazdag, boldog újévet kívánok. Találkozzunk jövőre! Hiszen minden pont számít…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése