2015. december 30., szerda

Best of 2015



A tavalyi, illetve a tavalyelőtti esztendő után immáron harmadik alkalommal osztja ki díjait a Minden pont számít blog szerkesztősége hagyománnyá váló év végi gáláján. Szokás szerint négy kategóriában szállhattak versenybe a jelöltek, de természetesen a Közönségdíj is odaítélésre került az olvasói szavazatok alapján. Gálánk helyszíne ismét a Pancho Aréna, akárcsak tavaly, igaz idén jóval nehezebb dolgunk volt az ikonikus szentély megszerzésében, ugyanis Felcsúton alaposan megemelkedtek a bérleti díjak. Elismeréseinket szokás szerint az előző évi gála közönségdíjasa, ezúttal Luis Suárez adja át, míg a konferálás nemes feladatára az idén indult világszínvonalú magyar hírcsatorna, az M1 önálló gondolatokkal operáló bemondóját, Németh Balázst kértük fel.

Az év sportolója díj jelöltjei:

Serena Williams
Az amerikai teniszcsillag két lépésre került 2015-ben attól, hogy az összes létező rekordot felülírja a női tenisz világában. A fiatalabbik Williams megnyerte az Australian Opent, győzött a Roland Garroson, valamint elhozta a wimbledoni trófeát is. Ezzel a bravúrjával beállította Steffi Graf 22 Grand Slam-es rekordját, és New Yorkban már a 23.-ra készült. Minden kiválóan haladt, egészen az elődöntőig, ahol az olasz Roberta Vinci hihetetlen körülmények között legyőzte a hazaiak kedvencét, így a naptári Grand Slam is elmaradt. Ennek ellenére 5 tornagyőzelmével, világelsőségével és mindössze 3, pályán elveszített mérkőzésével komoly esélyekkel várja a gálát.

Usain Bolt
Jamaica gyöngyszeme idén ismét rácáfolt a kétkedőkre, és bebizonyította, továbbra is ő a világ leggyorsabb embere. A pekingi atlétikai világbajnokságon jó szokásához híven triplázott, elhozta a 100 métert, a 200-at és a váltót is. Legnagyobb ellenfele, az ex-olimpiai bajnok és ex-eltiltott Justin Gatlin egyedül 100-on tudta komolyabb erőfeszítésekre sarkallni Boltot. Aki ezek után még mindig kételkedik jelöltségében, azt majd a riói olimpián megcáfolja, ebben biztosak lehetünk.

Sárosi Laura
Egy sokak számára meglepő jelölt következik. Az érdi tollaslabdázó nem kisebb nevet szorított ki a top 5-ből, mint Hosszú Katinka. Ezzel egyedüli magyarként került be a kategória jelöltjei közé. Laura idén négy egyéni tornagyőzelmet ünnepelhetett világkörüli turnéja során, miközben nem kisebb játékost kapott el Guatemalában, mint a világranglista top 30-as német Karin Schnaase. A Multi Alarm SE versenyzője kiváló úton halad afelé, hogy 2016-ban a riói olimpián húsz év után ő legyen az első magyar tollaslabda játékos.

Novak Djokovic
Amit idén Serena vitt végbe a nők között, azt a szerb teniszező tette meg a férfi mezőnyben. A katari rozsdás kezdés után Djokovic valamennyi tornán eljutott a döntőbe, ahol elindult. Tizenegy versenyt ráadásul meg is nyert, köztük az Australian Opent, Wimbledont, a US Opent, valamint az év végi világbajnokságot is. Összesen csupán 6 vereséget szenvedett el 2015-ben, a legfájóbb mind közül a Roland Garros fináléja volt, ahol az emberfelettit nyújtó svájci, Stan Wawrinka tudta őt legyőzni. Djokovic dominanciája federeri magasságokban szárnyalt 2015-ben, minden kétséget kizáróan pályafutása eddigi legjobb szezonját zárta.

Stephen Curry
A Golden State Warriors amerikai irányítója mindent elsöprő évet zárt. A tavasszal befejeződött NBA-szezonban végső győzelemre vezette csapatát, miközben ő a liga MVP-je lett. Amikor pedig azt hihettük, hogy innét már nincsen feljebb, akkor elkezdődött a 2015-16-os idény, és a Curry vezette Warriors egy 24-0-s (!) szériával indított. Van még kérdés?

Az év sportolója Novak Djokovic - Fotó: thehimalayantimes.com

Lélegzetvisszafojtva várta mindenki a boríték felbontását az arénában. Annyira kiegyenlített volt a küzdelem, hogy senki sem merte előre megjósolni a végső győztest. Végül Suárez nagy mosoly kíséretében bejelentette, hogy idén Novak Djokovic viheti haza az aranyserleget. Az amerikai lobbi hiába juttatott be 3 tengerentúlit is a jelöltek közé, végül mégis Európában maradt a serleg. Természetesen nem maradtak el az utalgatások az uruguayi játékos korábbi rasszista megnyilvánulásaira sem, ám a szerb teniszezőt ez korántsem zavarta, boldogan vitte haza a díjat kisfiának, Stefannak.

Az év csapata díj jelöltjei:

Magyarország jégkorong-válogatottja
A 2008-as szapporói csoda után kevesen gondolták volna, hogy mindössze hét esztendőt kell majd várni az újabb sikerre, a krakkói csodára. Márpedig az ország legjobb hokisai ismét rácáfoltak minden kétkedőre, és borították az összes létező papírformát. Olaszország, Ukrajna és Lengyelország legjobbjait is oktatták, így második helyen Kazahsztán mögött kvalifikálták magukat az A-csoportos VB-re. Jövőre Oroszországban olyan nemzetek ellen küzdhet meg a bennmaradásért a magyar válogatott, mint a kanadai, a finn, vagy az amerikai. Mindent bele, srácok!

A Mercedes Formula-1-es csapata
Ugyan Lewis Hamilton idén nem fért be a jelöltek közé az év sportolója kategóriában, azért nem kellett nagyot csalódnia, ugyanis istállója jelölt lett a csapatok között. Nico Rosberggel alkotott duójuk ugyanis 2014 után ismét végigdarálta a világot, minden statisztikai mutatóban a legjobbnak bizonyultak. Egyedül a Ferrari tudott néha nekik odapiszkálni, de még így is rekord pontszámmal nyerték meg a németek a konstruktőri VB-címet, természetesen az egyéni első két hely mellett.

FC Barcelona
A katalánok 2015-ben visszaültek Európa és a világ trónjára. A Messi-Neymar-Suárez tengely többek között bajnoki címhez, BL-győzelemhez és Világkupa-sikerhez vezette a gránátvörös-kékeket. A Luis Enrique vezette Barcelona az ősszel kezdődött idényben is dominálja a spanyol bajnokságot, nagy meglepetés lenne, ha nem védenének ismét címet. Nem mellesleg az Aranylabda top 3-ra szűkített jelöltjei közt is két barcelonai szerepel.

Ferencvárosi TC
Talán az egyedüli csapat ma az NB1-ben, amelyik nem csak új stadiont kapott, hanem játékával, eredményeivel meg is próbálja meghálálni azt. A Thomas Doll dirigálta együttes 2015-ben megnyerte a Magyar Kupát és a Szuperkupát, valamint bődületes formában startolt az új szezonban is. A naptári esztendőben egészen novemberig egyetlen bajnoki mérkőzést sem veszítettek el, míg az őszt 13 győzelemmel és 1 döntetlennel indították. A klub egyetlen keserűsége az európai kupákban való eredménytelensége lehet idén.

Az Egyesült Királyság Davis-kupa válogatottja
Akármilyen hihetetlen is, a szigetország játékosai bizony ismét megnyerték 1936 után a férfi tenisz világának legrangosabb csapatmegmérettetését. Ráadásul mindezt a bravúrt gyakorlatilag egyetlen jó egyéni játékossal vitték végbe, Andy Murrayvel. A skót teniszezőre épített válogatott a döntőben Belgiumot győzte le idegenben, így már Murray trófeái közül sem hiányzik a Davis Kupa.

Az év csapata a magyar jégkorong válogatott - Fotó: jegkorongblog.hu

Suárez az előző esetből tanulva inkább már pókerarccal nyitotta ki a borítékot, és olvasta fel onnan Magyarország nevét. Messiék nem akartak hinni a fülüknek, Hamiltonék nem is tudták, hogy van ilyen nevű jelölt, míg Dollék csak jót nevettek az egészen. Mint kiderült, Murrayék el sem jöttek, mondván az ő csapatuk annyira egyszemélyes, hogy díjat maximum az év sportolója kategóriában kaphatnának. Sofron Istvánék azonban nem zavartatták magukat, átvették az elismerést, és egyből ifj. Ocskay Gábornak ajánlották azt.

Az év edzője díj jelöltjei:

Shane Tusup
Egy jól ismert név a jelöltek közt… Hosszú Katinka férje egyedüliként mondhatja el magáról azt a bravúrt, hogy eddig mindhárom gálánkon szerepelt a jelöltek között. Tusup urat azonban ez a tény nem különösebben hatotta meg, ugyanis távollétével bojkottálta az eseményt, mondván felesége világbajnoki érmei ellenére sincs már megint az év sportolója díj jelöltjei között. Utóiratként levelében megjegyezte, hogy hajlandó esetleg megjelenni az eseményen, ha egy kamerarendszerrel kisegítjük Katinkát. Az említett kérést Gyárfás Tamásnak továbbítottuk…

Dr. Borka György
Ismét egy kevésbé ismert arc a jelöltek közt, bár svájci agrárkörökben sokaknak ismerősen csenghet a Borka vezetéknév. Nem is véletlenül, ugyanis a Modelluntersuchungen zur Bestimmung der Ammoniakemissionen aus Rinderexkrementen im Stallbereich szerzője és jelöltünk egy és ugyanaz a személy. Egy sport témájú gálán azonban nem tudományos érdemei miatt szerepel a doktor úr, sokkal inkább azért, mert bravúros módon továbbra is véghezviszi a lehetetlent, a Honvéd Zrínyi SE csapatát évről-évre bent tartja az élvonalban. A küldetésnek idén is nekiugrott, az őszi fordulóban sikerült is a bravúr, a Vízmű megelőzésével a harmadik helyen telelhet a klub.

Dárdai Pál
Ami jó dolog történt a 2015-ös esztendő honi labdarúgásában, azt gyakorlatilag csak ennek az egy sportembernek köszönhetjük. Irányításával a magyar válogatott győzött Helsinkiben, és kiváló esélyekkel ugorhatott neki az ősznek, vagyis a selejtezősorozat hajrájának. Dárdai a nyáron Bernd Storcknak adta át a szövetségi kapitányi vezérpálcát, aki élt is a lehetőséggel, és learatta a nagyban elődje által megalapozott gyümölcsöket. A pécsi mester azonban nem pihent, hanem klubcsapatánál, a berlini Herthánál folytatta a remeklést, és az esztendő végére egészen a bajnokság harmadik helyéig vezette fel tanítványait a tabellán.

Boris Becker
Wimbledon szőke bombázója idén is szerepel a jelöltek között, akárcsak tavaly. A szerbbel való munkakapcsolata még hatékonyabb fázisába ért, ezt bizonyítja a három Grand Slam trófea, a világelsőség, valamint a világbajnoki cím is. Edző ennél többet nehezen kívánhat. Az év legnagyobb problémáját az okozta a németnek, hogy el kellett volna ismernie, Roger Federer lopakodó returnjei talán tényleg klasszis megoldások. Sajnos ez az egy dolog nem sikerült neki 2015-ben…

Luis Enrique
A spanyol mester nem kisebb feladatot kapott, minthogy a Barcelonát, a világ egyik legnagyobb klubját vezesse sikerre. Az eddigiek alapján kijelenthetjük, nem vallott kudarcot. Bajnokok Ligája-serleg, spanyol bajnoki cím, Világkupa, Európai Szuperkupa és Spanyol Kupa jelzi a mester munkájának eredményességét. Kérdés, ha igaz a pletyka, és tényleg del Bosque helyére tart Enrique, vajon a válogatottal is képes lesz-e majd ilyen minőségű munkára?

Az év edzője Dárdai Pál - Fotó: index.hu

Luis Suárez ezúttal sem tudott uralkodni az érzésein, csalódottan olvasta fel a borítékból kiszedett papírról Dárdai Pál nevét. Az uruguayi támadó nyilván jobban örült volna, ha mesterét díjazzák idén a blog újságírói, de be kellett érnie egy berlini kézfogással. Akár még az is előfordulhat, hogy a következő szezonban már a pálya mellett fognak egymással kezet fogni, ha sikerül a bravúr, és a Hertha kijut a BL-be. Ki tudja?

Pelikán elvtárs különdíjának: a Magyar Citrom-díj jelöltjei:

Magyarország női kézilabda válogatottja
Kevesen gondolták volna, hogy pont ebben a kategóriában fog eljutni a jelölésig az a válogatott, ahol olyan világklasszisok játszanak, mint Tomori vagy Görbicz. Mégis megtörtént a dolog, márpedig nem is alaptalanul. A dániai világbajnokságra azért érkezett Magyarország, hogy olimpiai kvótával térjen onnan haza. Nem sikerült. A kiválóan teljesített csoportkör után ugyanis hatalmas összeomlás következett, Lengyelországot nem tudta legyőzni a csapat, így a 16 között búcsúzott. Az olimpiai kvóta is elúszott, így nem csoda, hogy Józsefváros polgármestere, a tárgyalótermek betyárja, Kocsis Máté egyből meg is köszönte Németh Andrásnak és egész stábjának a munkát…

Manny Pacquiao
A Fülöp-szigeteki bokszoló az „Évszázad Mérkőzésének” titulált találkozón májusban mérkőzött meg a veretlen Floyd Mayweatherrel. Pac-Man hiába bizonygatta, hogy elsőként le fogja győzni az amerikait, végül átütőerő nélkül, egyhangú pontozással veszített. Pacquiao a mérkőzés után Devecseri Szilárdot idéző őszinteséggel kifejtette, hogy jobb volt, és csak azért nem támadott többet, mert úgy gondolta, biztosan vezet…

Hollandia labdarúgó válogatottja
Ritkán fordul elő, hogy egy friss világbajnoki bronzérmes csapat ne tudja magát kvalifikálni egy Európa Bajnokságra. Pláne nem akkor, amikor 16-ról 24-re duzzasztották az EB mezőnyét, és még olyan válogatottak is sikeresen helyet szereztek maguknak Franciaországban, mint a magyar. A narancsmezesek mégis végrehajtották ezt a bravúrt, amikor Csehország, Izland és Törökország után mindössze a csoport negyedik helyét szerezték meg. Hol van már az a 8-1…

Vlagyimir Klicsko
Ismét egy érdekes jelölt. Az ukrán ökölvívó azok közé tartozott, akikről sohasem gondolta volna az ember, hogy egyszer Arany Citrom-esélyesek lesznek. Mégis itt van most Klicsko, miután a novemberi düsseldorfi gálán szerény négy világbajnoki övet veszített el a brit Tyson Fury ellen. A Klicsko-fivérek hosszú ideje dominálták a nehézsúlyú boksz világát, Vitalij egy övet, Vlagyimir a többit tartotta magánál. Most azonban törhetik a fejüket, hogyan fogják visszaszerezni őket. Mindenesetre Klicsko azonnal visszavágót kért az énekesi babérokra is törő Furytől.

Sepp Blatter és Michel Platini
Igazi nehézbombázók érkeznek a jelöltek közt. Nem kisebb emberek, mint a FIFA és az UEFA (volt) elnökei. A két sportdiplomatát idén decemberben tiltotta el 8 évre a FIFA Etikai Bizottsága minden futballal kapcsolatos tevékenységtől. A végső csepp a pohárban egy 2 millió svájci frankos kenőpénz volt, mellyel Blatter ajándékozta meg Platinit még valamikor 2011-ben. A remény azonban még él, hogy nem kell nélkülük élnünk, ugyanis mindketten fellebbeznek…

A Magyar Citrom díjasok: Michel Platini és Sepp Blatter - Fotó: bild.de

Pelikán elvtárs az előző két év tapasztalataiból okulva már nem sokat várt a gála rá eső felétől, ám titkon bízott benne, hogy a díjazott esetleg mégis eljön. Nem sokkal a bejelentés előtt tudta meg, hogy Biszku elvtársat felmentette a bíróság a háborús bűntett vádja alól. Pelikán reakciója mindössze annyi volt, hogy jönnek majd még a békaemberek… Akárcsak ők, a díjazottak sem jöttek el a gálára, miután a 2015-ös évben az Arany Citrom díjat először a gála történetében két személy megosztva kapta meg, Sepp Blatter és Michel Platini. A trófea kézbesítésével viszont már akadhatnak problémáink, ugyanis fent áll a veszély, hogy a díjazottak közben valamelyik büntetés végrehajtási intézmény falai közé kerülnek…

Közönségdíj

A győztes: Böde Dániel - Fotó: origo.hu

Böde Dániel egyhangú szavazás után léphetett Suárez örökébe. A madocsai Messi idén nem kisebb tettekkel hívta fel magára a figyelmet, mint a Feröer elleni duplázás, vagy a félelmetes bajnoki sorozata az ősszel, amikor zsinórban 7 meccsen szerzett gólt, ráadásul összesen 11-et. Legemlékezetesebb alakítása azonban mégiscsak a norvégok elleni pótselejtezőn elkövetett oldaldobása volt, amikor az ellenfél játékosa szimplán csak „pofára esett, mint a vajas kenyér”. És hogy miért ilyen sikeres Böde, mi a titka? A választ is tőle tudhattuk meg, egy októberi fradista buborékfoci után: „Száz kiló vagyok, b.zmeg”

A 2015-ös év végi díjátadó gálánk ezzel befejeződött, reméljük mindenki elégedett a díjazottak személyeivel, ha esetleg mégsem, azt semmiképpen se tartsa magában. Jövőre izgalmas esztendőnk lesz, olimpiával és Európa Bajnoksággal (ahol kint lesznek a magyarok is!). Gálánkkal napra pontosan egy év múlva ismét jelentkezünk. A viszontlátásra!

A blog szerkesztőségének nevében köszönöm szépen az egészéves figyelmet, mindenkinek sportsikerekben gazdag, felejthetetlen újévet kívánok! Találkozzunk jövőre! Hiszen minden pont számít…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése